+386 69 65 81 38

info@kuk-novagorica.si

O nas

Mednarodno tekmovanje v umetnostnem kotalkanju “Goriška Vrtnica”, l. 1980
Kotalkanje je šport vztrajnosti, delavnosti, lepih gibov. Nešteto ur je potrebnih za osvojitev enega skoka ali ene piruete. Ure in ure vztrajnosti za obvladovanje obveznih likov, ki so osnova kotalkanja.
Za prve pomembne nastope – evropsko, svetovno prvenstvo, je potrebnih deset do dvanajst let trdega dela. S kotalkanjem se prične večina otrok spoznavati med tretjim in četrtim letom, naprej pa jih vodi vztrajnost in trdo delo.

Klub za umetnostno kotalkanje Nova Gorica ima svoj začetek po drugi svetovni vojni, takrat pod okriljem ŠD Železničar. Trenerji so prihajali iz Jesenic in Ljubljane. Kasneje je kotalkanje postalo Sekcija HK Jogi, kjer so se združevali hokejisti, ki so bili državni prvaki in zelo uspešni tudi v tujini.

Zaradi nesoglasij se je kotalkanje ločilo od hokeja in 1979 je bil registriran Klub za umetnostno kotalkanje Nova Gorica, ki deluje še dandanes in po zaslugi entuziastov ter dobrih trenerjev dosega zelo visoke in odmevne uspehe tako doma kot v tujini. Vzgojil je že vrsto priznanih tekmovalk. Ponašamo se z vidnimi rezultati na evropskih in svetovnih prvenstvih, na tekmah za Pokal Evrope in Pokal Nemčije ter drugih pomembnejših domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Klub deluje že vsa leta na kotalkališču na Erjavčevi ulici. Objekt je last športne zveze.

Poleg kotalkališča stoji stavba, v kateri je manjša telovadnica, ki služi vzgoji najmlajših kotalkarjev, za organizirano telovadbo in občasno za delo na obveznih likih. Pozimi in v primeru slabega vremena so treningi dvakrat tedensko organizirani na OŠ Fran Erjavec.

Kotalkarji, člani kluba, se delijo na najmlajše, ki kotalkanje šele spoznavajo, in na tekmovalce, ki so razdeljeni po skupinah: člani, kadeti, starejše deklice in dečki, mlajše deklice in dečki, cicibani, začetniki, skupina D in skupina E. Naši cilji so visoke uvrstitve na evropskih in svetovnih prvenstvih, na Pokalu Nemčije, Pokalu Evrope. Želimo širiti željo in voljo do kotalkanja, kar lahko počnemo z revijami in odmevnimi rezultati. Pridobiti želimo čimveč novih članov, kajti le v masi najdemo tekmovalce, ki bodo izstopali, le z maso lahko dokazujemo lepoto in smisel tega športa.
Radi bi pridobili čimveč otrok, kajti šport odvrača od ulice, utrjuje v otrocih samozavest in jim da prepričanje v svoje sposobnosti. Občasno organiziramo tečaje kotalkanja po šolah in vrtcih. Že vrsto let zelo dobro sodelujemo z novogoriškimi mažoretami, saj jih vabimo na naše revije, sami pa smo z določenimi točkami prisotni na njihovih tekmovanjih.

Tekmovalce vodijo in trenirajo Samo Kokorovec, večkratni svetovni prvak v umetnostnem kotalkanju in dobitnik veliko priznanj za zasluge na področju tekmovalnega športa, med drugim je bil nagrajen z Bloudkovim priznanjem, ter Ana Bezeljak in Teja Arčon, ki skrbita za najmlajše v klubu, ki se s kotalkanjem šele seznanjajo.

Klub vodi predsednik Bojan Mermolja , skupaj s še štirimi člani izvršnega odbora.